Squash
Squashkaka från USA
Tillagning
3 ägg
3 ¾ dl socker
7½ dl olja
4½ dl vetemjöl
1½ dl hackade nötter, hasselnötter eller andra nötter
2 tsk kanel
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker, tillsätt oljan och de torra ingredienserna rör om, tillsätt squashen och nötterna blanda ordentligt. Häll alltihop i en bröad form. Grädda i ca 1 ½ timme i 150 grader, prova med en sticka efter 1 15 min, gräddningstiden varierar beroende på hur saftig squashen är ,men grädda inte för länge då blir den torr. Stickan blir lite kladdig även om den är färdig beroende på att kaka är saftig av squashen.
Falsk ostkaka (på squash)
Tillagning
9 dl tärnad och skalad squash
4 msk vetemjöl
4 ägg
2 bittermandlar eller en droppe bittermandelolja
1 dl socker
25 malda mandlar
1/2 liter mjölk, eller mjölk och grädde efter samvete
Koka squashtärningarna så mjuka att de går att mosa. Vispa ihop övriga ingredienser och häll i den mosade squashen. Häll allt i en lätt smord form ( 3l kakform t.e.x) och grädda i 45 min i 200 grader.
Serveras sedan ljummen med en liten klick grädde och sylt, gärna lingonsylt som ej är så söt.
Grillad squash med mozzarella
De här små läckerheterna passar lika bra på mackan, som snacks till drinken eller tillhör på buffén. (10-15 st)
Tillagning
1 squash
olivolja
ca 300 g mozzarella
Vinigrätte
1 dl vinäger
rivet skal av ½ citron
2 vitlöksklyftor
salt och peppar.
Hyvla squashen med en osthyvel. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt och pensla med olivoljan. Grilla i 200 graders ugn tills squashen börjar få färg, låt svalna. Skär mozzarellan i stavar. Linda in en stav i varje grillad squashskiva. Fäst med tandpetare och lägg ner dem i en burk.
Blanda ingredienserna till vinigrätten och häll över knytena. Låt stå och marinera i minst en timme före servering. Knytena håller sig i flera dagar om de förvaras i kylen.