Höstfint

En instalation som lysert upp i höstmörkret.





När hösten kommer och sommarmöblerna flyttar till vinterförvaringen på altanen ordnar jag dem till en instalation. Jag använder mossa, granris, äpplen från min egen trädgård, ljusslingor och flera lyktor för att få en fin hörna som syns innifrån huset. Vi slipper vänta till advent och ljulgtranen för att få lite ljus i höstmörkret.


Vintervila

Här kommer några tipps om vinterförvaring av planteringar i krukor och urnor.





Urnor med växter i trädgården förhöjer stämningen tycker jag. Det har en tendens att bli lite många, så jag rensar med jämna mellanrum. Torra somrar blir det mycket att vattna, våta somrar drunknar växterna lätt. Ett måste är hål i botten på urnorna, görs med stenborr om du har betongkrukor annars vanlig träborr. Jag använder urnor av frosttåligt material och lägger lecakulor i botten, fyller på med ny jord på våren.

 



Jorden i urnorna tinar fort på våren när solen värmer och när vädret slår om fryser det till igen vilket gör att rötterna skadas. Jag brukar övervintra kryddväxter som salvia, persilja, dragon och gräslök genom att gräva ner växtena i köksträdgårdens odlingslådor. Jag tar ur växten med jordklumpen kvar, gräver ner den i jorden och täcker sedan med löv som hålls på plats av tex säckväv. Rosmarin är könslig och övervintras inne i garaget eller annat svalt utrymme.

Andra krukor ställer jag tätt tillsammans i ett skyddat hörn av altanen, lägger en gammal matta eller frigolit under och lindar in dem med säckväv. Man kan även ställa urnorna på samma sätt i ett skyddat hör av trädgården och täcka dem med löv som hålls på plats av säckväv. Har du ett växthus så fungerar det mycket bra att förvara dem där men de kan behöva skyddas om det blir en kall vinter. Trädgårdsmästaren hos Timell lade frigolit i lådorna när han planterade växterna för att skydda dem motfrosten. Det fungerar om man har stora lådor eller urnor.

Krukor och urnor kan vara tunga att flytta ett bra tips är att skaffa en säckkärra. du hittar säckkärror på tex Jula för ca 500 kr.





Rosorna bäddar jag runt fötterna åt med täckbark. Vintergröna växter och barrväxter skadas lätt av vårsolen, solen värmer växterna som avdunstar vatten genom barr och blad samtidigt som den frusna jorden hindrar växterna från att at upp vatten. Jag täcker dem med säckväv som hindra tjälen från att gå så djupt.

 

Sen gillar jag inte att kratta så jag låter nervissnade växter och löv vara kvar över vintern. Löven och växtdelarna skyddar när vårsolen börja värma och så har maskarna lita att mumsa på under vintern. Dessutom hinner en del löv blåsa över till grannen och jag slipper kratta.

 

Mer sten


Jag gillar att blanda natursten, runda, kantiga, betongsten stora och små stenar med skiffer. Här är några höstbilder på hur jag löser olika övergångar mellan de olika materialen.









































Våren 1999

Äntligen har vi råd att köpa sten och ett billass runda sten så kallade kattögon. Till att börja med hade vi nog ingen aning om hur det skulle se ut när det var färdigt men en mur var ett måste för att få till en användbar tomt. Vi ville få till en platå för en framtida uteplats. Inspiration hämtades från Flisbys reklambald för trädgårdsplattor och bilder från Kretas gröna bergssluttningar. 



Här är baksidan på huset till höger i bild skall muren bli till.




En liten sten sticker upp ur slänten. Vi börjar med att schakta bort jord och fyllnadsmassa för att få till en plan yta en nivå upp.




Massor med sten stora och små dyker upp när vi börjar gräva, ideér om att använda dem senare kommer upp och vi spar allt vi hittar.




Här är muren och trappen klar. Jordfräsen använde vi för att luckra upp jorden så att den skulle bli lättare att jämna till. Vi gör underjobbett för kattögonen.



Muren är klar fram till grannen, täckduk och sand som underlag för kattögonen är på plats.









Här mumsar råddjuren på ogräset. Naturstensmuren är på plats klart att börja underarbetet till platån.


Färdig grävt, klart för täckduk och platå till höger om trappen och höger gräsmatta. 



Underarbetet för platån, vi börjar lägga kattögonen samt bygga en mur av natursten nedanför stora stenen (lilla stenen bild överst).



Nu börjar det se något ut, i kattögonslänten lämnar jag hålor för växter. Stenläggning på platån består av Offerdahlskiffer och betongsten.

Ett grönt rum

Enligt Wikipedian är ett Green Room ett utrymme bakom scen avsett för skådespelare att befinna sig före och främst efter ett uppträdande. Det finns ett flertal teorier om varifrån uttrycket kommer. En variant är att rummet var målat grönt för att skådespelarna skulle kunna vila sina ögon efter de bländande scenljusen. Det kan vara så det känns ibland att vi behöver komma undan, slippa klä upp oss, lägga masken åt sidan och bara var oss själva.



Kan tyckas lite djupt men på min baksida existerar bara det gröna rummet, spaden i jorden, massor av sten, växter och dofterna.


Stenmur

Mur med skifferplatå.

Äntligen så gott som klart. Kontstrottingmöbel på plats, lyktor och urnor med nyplanterade perenner.

Välkommen till min nya blogg!





Intresset för trädgård har funnits sedan jag var liten och hjälpte min pappa rensa ogräs och klippa gräs. Drömmen om en trädgård har färdats från Almunge i Uppland till Skogstorp i Södermanland. Tomten bestod till att börja med av meterhöga tistlar, digitalis, gammalt tovigt gräs och sten. På tomten fanns en gammal rasad jordkällare som tyvärr fylldes igen. Året var 1995, barnen var små och mycket mer än en gräsmatta och en altan han vi inte med de första åren.

Skriv en hälsning och dela med dig av din ideér i min blogg. Ha det så trevligt !


RSS 2.0