Vinter


Helt underbart! äntligen kommer snön.



Solhatten har tagit på sig vintermössan.  




Astilben spretar upp ur snön och färgen sitter kvar sen sommaren. 

Jul

Här är tomtarna på plats redan i november, tävlar med en kompis om att vara först med julgardiner i köket. Tunna svarta långgardiner med en ljusgrå  kappa bakom och en röd julstjärna i papp blir ett mycket juligt fönster.







Arrangemanget på altanen lyser upp i vintermörkret.




Julkulor med belysning och vita sammetsgardiner. Ett gammalt keramikhuvud från Ikea plockades fram. Hel familjen mycket nöjda med resultatet trotts en till att börja med skeptisk man som protesterat över färgvalet på gardinerna. Nu blir det silverkulor, vita rossetter och små änglar i granen. 

Mer blommor

En av de första rabatterna jag färdigställde sträcker sig från gaveln till baksidan. Rabatten fortsätter mot baksidan där den byggts upp i nivåer av natursten. Jag använder plast eller markduk bakom muren och fyller mot med sand, grus och mindre stenar och sen på med jorden. För att binda samman rabatten med baksidans mur byggde vi i år en trätrapp och förlängde rabatten. 



Maj 2008 har jag börjat gräva för att rabatten skall bli större och upptäcker att jag nog behöver förlänga den nedre delen av rabatten oxå.







Vi har börjat gräva och de stenar vi gräver upp går åt till att utvidga rabatten. Titta på temyntan helt fel färg!


 

Här gräver vi för trappen, fortfarande viste vi inte hur den skulle se ut. vi börja de med att gräva för att se vad som fanns under jorden.




Sommaren 2009 är trappen klar och bänk från Ikea inköpt och på plats. 




Sommaren 2009, rabatten är fylld med växter  en del justeringar och kompleteringar av växter behövs göras till hösten. En temynta som blev för röd byts ut mot en blå lila, en blå jackmanklematis som skjuter upp bakom sälgen behövs för att inte rabatten skall tippa. Jag är mycket nöjd med resultatet.


 


Växtstöd

Har länge letat växtstöd som både är vackra och ändamålsenliga dvs tillräckligt stora. De jag har hittat har varit dyra och i minsta laget. Förra året hittade jag Kullagården en liten smidesfirma i småland. De har inte någon återförsäljare och det blir dyrt med frakten då växtstöden är otympliga. I alla fall är det mycket praktiska växtstöd och det finns många variationer på höjd osv. Han har även några fina miljöbilder på hemsidan. Kanske kan man använda produktbladet som förlaga och göra egna eller be någon smed på orten. 




Det här växtstödet har jag köpt på rea, vet inte var. I krukan har jag planterat en vit klematis, hoppas att den klarar vintern. Den fyrkantiga krukan längst fram är en egentillverkad fontän. Genom ett hål borrat med stenborr porlar vattnet upp och pumpas runt av en gammal akvariepump som blivit över. 




Nedvisnad Klematis på egentillverkat växtstöd, helt underbara på sommaren översållade med blommor. Jag har planterat två olika klematis på varje torn, de blommar lite olika det ger en fin effekt och blommor långt in på hösten.


Rent hus i trädgården

Har du fått kirskålen som gäst i din trädgård är det dags att flytta! Ett gammalt ordspråk jag läst någonstans. Det kändes faktiskt så ett tag, Kirskålen invaderade alla öppna oplanerade ytor och tog över i de få rabatter jag hade.



Aegopodium podagaria är en flerårig ört, blir 30-100 cm hög och blommar med små vita blommor i augusti. Varje blombärande skott ger i genomsnitt 2 500 frön. Den trivs i all lägen i näringsrik mullhatig jord. Det fungerar inte att gräva upp kirskål, varje liten rotdel blir en ny planta och växten tar fart. Den har en fantastisk överlevnadsförmåga och rötterna slingrar sig iväg under jorden tills de hittar dagsljus.





Det kan fungera att rensa bort bladverket som kommer upp om det är enstaka plantor och att man håller efter så fort minsta lilla bladverk visar sig. Jag har färdigställt rabatter och sedan täckt jorden med dubbla lager svart plast, pressening eller växtduk. Runt kanter för att hindra ljuset att komma in lägger jag stenar. Det fungerar i rabatter som har kanter runt om så att inte rötterna smiter iväg. Jag har jorden täckt i minst två år ibland i tre för att ta död på alla plantor. I vissa rabatter har jag faktiskt bytt ut jorden, det fungerar om inte rabatten är för stor.  Den ”förorenade” jorden har jag lagt i en hög utanför tomten och täckt med dubbla lager presseningar. Jag räknar med att kunna använda jorden i nya rabatter om ett par år.





Ett sätt är att plantera växter som är robusta, konkurrenskraftiga med kraftiga och djupa rötter. Använd perenner som växer fort och där bladverken är stora. Som stopp för kirskålen vid en nyplanterad tuijahäck planterade jag funkia bakom häcken. Andra växter som fungerar är stockros, lupiner, höstflox, praktröllika, akleja, praktriddarsporre, löjtnanshjärta och stäppsalvia. Plantera alltid kraftiga plantor som växt till sig ordentligt. I gräsmattan verkar det som om Kirskålen tar stryk av gräsklippningen.




Som avslut på en avdelning av trädgården planerar jag att sätta en ideègranhäck. Där häcken skall planteras härjar kirskålen vilt. För att hålla den objudna gästen utanför tomten har jag framför häcken grävt en ränna och lagt växtduk ca 50 cm bred. Jag täcker duken med sten som grävts upp när jag iordningställt stenpartit framför den blivande häcken.  Jag hoppas häckplantorna klara kirskålen annars får jag gräva bakom häcken och täcka på liknande sätt som framför häcken. Men det blir ett annat år, lycka till och ge inte upp!!

 


Första vinterdagen

2:a december och 9 grader kallt på morgonen. Kyla sitter i hela dagen och rimfrosten glimmar. Jag tar kameran och går ut i trädgården.


Rönnbär, Ibbe



Rododendron, Ibbe



Kätterros, ibbe


Nyplockade trattisar, Ibbe

Plattgång

Runt huset har vi haft en tråkig plattgång där gräset växt in i skarvarna. Två rader betongplattor som rakt och tråkig bundit samman framsidan med baksidan. Meningen med gången var att underlätta för vår rullstolsburne son att komma runt huset. Gången hamnade för nära rabatterna eller så har växterna växt sig för stora så de sista åren har det inte gått att komma fram. Buskarnas grenar har skadats och vi har fått köra med det ena hjulparet bredvid gången. Sen tycker ju jag att raka plattgångar är tråkiga och inte blir det bättre av att gräset växer in.



Så sagt och gjort grävde jag upp plattorna, sanden schaktatades bort och vi fyllde igen med jord för att så gräs i vår. Idéer finns om att anlägga en gång av skiffer med gräset kvar i fogarna. En gång som jag kan klippa över och som slingrar sig runt hela huset.

 

Under växterna intill huset har jag fyllt upp med sten och grus för att slippa ogräs. Stenläggningen utvidgades och avslutades med betongsten, mycket nöjd blev även den avogt inställda mannen. Gången in till redskapsboden fick nya stenar.









En rabatt i värsta söderläge som lätt torkar ur och är omöjlig att vattna byggdes om. Rabatten går nu i vinkel och skymmer insynen över uteplatsen. Jag har använt samma växter som i den gamla rabatten bytt ut några dåliga salvior och utökat med en clematis som skall växa upp och skymma insynen ytterligare. Växtstöd är beställt men inte levererat, jag har hittat fina växtsstöd på nätet som jag sedan bett en kompis tillverka. I rabatten finns blåen, pelaren, röd rubeckia, blå/lila salvior, silverhavre, stå olika sedum, clematis Nelly Moser, djävulsbuske och japansk malört. Rabatten blommar och är vacker hela sommaren, färgerna går i blå/lila. Färgerna gör sig mycket bra mot den ljusa fasaden och tas upp av mörkgrått/engelsk röd runt fönstren. För att få den vårfin har min dotter 10 år planterat tulpanerna





RSS 2.0